Home » Blog » SOLÁRNE ZÁHRADNÉ SPRCHY – Ako si vybrať správne ?

SOLÁRNE ZÁHRADNÉ SPRCHY – Ako si vybrať správne ?

V teplé letné dni by bola škoda netráviť čas vonku. V solárnej sprche nájdete obľúbený doplnok záhrady, ktorý je nie len veľmi praktický pomocník, ale tiež dizajnérsky skvost, nakoľko v dnešnej dobe je na trhu veľa typov spŕch, pri ktorých sa výrobcovia vyhrali s dizajnom.

Solárna záhradná sprcha funguje na princípe ohrevu vody slnečným žiarením a preto predstavuje ekologický a zároveň ekonomický zdroj teplej vody. Hodí sa ku každému bazénu, vírivke ale aj pre bežné používanie na záhrade.

Obávať sa nemusíte ani jej inštalácie. Tú zvládnu aj úplní začiatočníci. Na napojenie sprchy k prívodu vody stačí bežná záhradná hadica s rýchlospojkou. Najlepším a najčastejším riešením je pripojiť solárnu sprchu k vode z vodovodu, je možné ju však pripojiť aj k čerpadlu s vodou zo studne. Pri pevnej inštalácii sprchy si však dávajte veľký pozor na tiene, ktoré môžu byť vrhané stromami alebo budovami. Solárna sprcha by mala byť umiestnená na mieste bez bariér k prenikaniu slnečných lúčov.

VYUŽITIE SOLÁRNEJ ZÁHRADNEJ SPRCHY

Ak sa pred vstupom do bazénu či vírivky opláchneme, zbavíme sa tým väčšiny baktérií a vírusov z kože, mechanických nečistôt, prachu a odumretých kožných buniek. Vďaka tomuto rýchlemu kroku bude voda v bazéne čistejšia a teda sa bude jednoduchšie čistiť. Taktiež vďaka tomu bude stačí používať menej bazénových chemikálií.

Ak v záhrade bazén nemáte, sprcha vám prinesie osvieženie kedykoľvek počas dňa v horúcich letných dňoch strávených vonku. Taktiež pokiaľ sa osprchujete hneď po príchode z prírody alebo záhradky, minimalizujete tak riziko zachytenia kliešťov na tele či prenosu drobného hmyzu a nečistôt do vášho interiéru.

Vodou zo sprchy môžete taktiež napustiť vedro alebo inú nádobu, ktorú budete potrebovať k vonkajšej údržbe záhrady, umývaniu obkladov alebo oplachu riadov pri záhradnej párty. Už viac nemusíte ťahať ťažké vedrá s vodou z kúpeľne.

AKO SI VYBRAŤ SOLÁRNU ZÁHRADNÚ SPRCHU

V prvom rade je dobre zvážiť objem vody, ktorý od sprchy vyžadujete. Tento parameter sa pohybuje väčšinou v rozmedzi od 10 do 40 litrov. Záhradná sprcha so zásobníkom do 15 litrov sa hodí najmä pre krátky oplach nečistôt. Pre sprchovanie viac osôb po dobu približne 15 minút, odporúčame sprchy s objemom 15 až 30 litrov. Pokiaľ od sprchy očakávate plynulý prietok vody dlhší ako 15 minút, bude pre Vás vhodná sprcha s objemom 30 a viac litrov. Nemusíte sa však obávať, že pri vyššej spotrebe ostanete bez teplej vody. V lete sa voda v zásobníku zohreje na vysokú teplotu už do dvoch hodín. Taktiež je dobré sa rozhodnúť či by vaša sprcha mala mať aj kohútik na oplach nôh, čo považujeme za veľmi praktické.

Ďalším nemenej dôležitým faktorom pri výbere je použitý materiál. Najčastejšie materiály používané na výrobu solárnych spŕch sú hliník a plast. Plastové sprchy sú cenovo dostupnejšie avšak hliníkové majú oveľa dlhšiu odolnosť a teda aj životnosť. Dôležitá je tiež farba použitého materiálu. Najčastejšie používaná je čierna. Tá najlepšie absorbuje slnečné žiarenie a podporuje tak rýchle ohrievanie vody. Čierna sprcha dokáže vodu ohriať až na teplotu 60 °C.

Všímať by ste si mali takisto aj tlak vody, ktorý je sprcha schopná vydať. Čím vyšší tlak, tým vyššia rýchlosť prietoku vody.

Dizajnové spracovanie solárnych spŕch, ako sme už vyššie spomínali, je v tejto dobe na vysokej úrovni. Predstavte si, ako bude sprcha zapadať do celkovej atmosféry záhrady a určite nájdete ten správny typ. Aj keď má väčšina solárnych spŕch čiernu farbu kvôli čo najvyššej využiteľnosti solaru, nie je problém u nás objednať aj sprchu v rôznych farbách ako je biela, červená, zelená a podobne.

Následne si už len vyberte sprchu, ktorá vám najviac vyhovuje a užívajte si jej výhody. Obľúbenou sprchou našich zákazníkov je Solárna záhradná sprcha SPRING od talianskeho výrobcu ARKEMA. Ide o sprchu so zásobníkom s objemom 30 litrov vďaka čomu je naplno využiteľná. Sprchy ARKEMA sú výnimočné svojou kvalitou v pomere k cene, nakoľko ide o hliníkové sprchy so skvelými vlastnosťami, ktoré zaručujú aj dlhú životnosť. Celú ponuku záhradných solárnych spŕch nájdete TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *